Kirkerenovering / Kirkens indvedige renovering 2016
Skt. Peders Kirkes ”hvidkalkede” vægge

Man vil gerne have, at vore hvidkalkede kirkerum skal stå pænt hvide, derfor skal de af og til kalkes. Stearinlys og varmeapparater kan især være medvirkende til, at væggene tilsmudses.

Sådan var det efterhånden blevet i Skt. Peders Kirke, og for et par år siden spurgte menighedsrådet en murermester om, hvad det skulle koste at kalke kirken. Murermesteren syntes imidlertid ikke, at det så helt normalt ud og havde mistanke om, at der var brugt plastmaling eller plastbinder i sidste gang ”kalkning” for mange år siden.

Det kan man faktisk ikke kalke på, så nu var ”gode råd dyre”. Det måtte undersøges nærmere. Nationalmuseets ”Kalkningstjeneste” blev hidkaldt, og ganske rigtig, der sad plastmaling på alle vægge, og det gode råd var at fjerne plastmalingen, for at man kunne kalke rigtigt. Kalkningstjenesten arbejder gratis, så det råd var på sin vis ikke dyrt, men det bliver til gengæld afrensningen, som man nu skal i gang med.

I kirkens arkiv, som nu befinder sig på Ø-arkivet, fandt vi svaret på hvad og hvornår. Det var sket i 1972, da kirken gennemgik en større, indvendig istandsættelse og nymaling, og formentlig også senere i 1980erne. Menighedsråd og malermestrene har den gang sikkert været enige om, at man ville af med kalkede - og måske afsmittende -  vægge, og der kom tre tynde lag hvid plastmaling på. Det var nok gjort i god tro, og uden man kendte til konsekvenserne for eftertiden.

Det er ikke det eneste sted, noget sådan er sket. Det havde Ruts Kirke også været ude for, og derfra vidste man godt, hvor vanskeligt det er.

Der er udarbejdet et projekt, som har været hele den formelle sagsgang igennem menighedsråd, provsti og stift. I stiftet sender man projektet til sine konsulenter med hver sit fagområde, samler alle udtalelserne og afgør sagen. Det faldt positivt ud for dette projekt. Vi har fulgt de råd, som Nationalmuseet gav.

Håndværkerne er fundet, pengene bevilget, og den 1. februar nu i 2016 gik vi gang efter sidste gudstjeneste den 31. januar – og håber at være klar til konfirmationen 24. april 2016.

Projektet skal ikke forklares nærmere her, men det bliver det på Skt. Peders Kirke hjemmeside, så kik der: www.pederskerkirke.dk, hvor der efterhånden vil blive orienteret om arbejdets forløb.

Seneste har vi fundet spændende kalkmalerier, som der vil blive orienteret om andetsteds på denne hjemmeside.

Niels-Holger Larsen, arkitekt MAA. 3.3.2016